Sektörler

Uşak’ta MÖ. 6. yüzyıla dayanan dericilik sektörü, 1960’lardan sonra fabrikalaşma sürecine girmiştir. Asırların verdiği bilgi birikimi ile harmanlanan kalifiye işgücü bugün Uşak ilinin istihdamına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanında İhtisas Üniversitesi olarak seçilmesi ile sektörün ihtiyacı olan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkı sağlanacaktır.

Dericilik sektörü üzerine organize sanayi bölgesinin olduğu, doğal kümelenmenin oluştuğu Uşak’ta yıllık yaklaşık 140 bin ton deri işlenmektedir.

Uşak’ta üretilen rejenere ipliğin bir kısmı ihraç edilirken bir kısmı da Uşak’ta özellikle battaniye ve kilim sektöründe kullanılmaktadır. Yurt içine satılan rejenere iplikler ise en fazla; çorap, dokuma ve trikotaj sektörlerinde kullanılmaktadır.
Uşak’ta bulunan ve tekstil teleflerinin geri kazanımı ile de ilgili olan diğer husus, pet şişe atlıklarının geri kazanımıdır. Yılda 280 bin ton kullanılmış plastik, elyaf ve plastik ham maddeye dönüştürülmektedir.

Uşak’ta bulunan ve tekstil teleflerinin geri kazanımı ile de ilgili olan diğer husus, pet şişe atlıklarının geri kazanımıdır. Türkiye'deki pet şişelerin geri dönüşümden ortaya çıkan 104.500 ton polyester elyafın 35.200 tonu Uşak'ta üretilmektedir (Ekonomi Bakanlığı Uşak İl Raporu Nisan 2017).

Rejenere iplik sektöründe doğal kümelenmenin oluştuğu Uşak’ta, Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanında İhtisas Üniversitesi olarak seçilmesi ile üniversite - sanayi işbirliği daha da artarak, sektörde katma değeri yüksek ürünler üretilebilecektir.

Sadece rejenere iplik alanında değil; halıcılık, ev tekstili ve battaniye sektöründe de Uşak ikon bir şehirdir.

Uşak ili Karun Hazineleri’nden Clandıras Köprüsü’ne, Kral Yolu’ndan Ulubey Kanyonu’na, antik kentlerden tarihi evlere, camilere, çeşmelere geniş bir tarihi ve kültürel yelpazeye sahiptir.

Karun Hazineleri
Karun Hazineleri, çoğu M.Ö. 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Karun (Kroisos) dönemine ait olan ve Uşak’ın 25 km batısında ve İzmir Karayolu üzerinde bulunan Güre Köyü yakınlarındaki tümülüslerden 1960'lı yıllarda çıkartılan eserlerin, toplu adıdır. Bazı kaynaklarda Lidya Hazineleri olarak da anılır.

Dünyanın en nadide ve paha biçilemez eserlerinden oluşan Karun Hazineleri 1993 yılından bu yana Uşak Müzesinde sergilenmektedir. Keşfedilmeyi bekleyen hazine büyüleyici güzelliği ile ziyaretçilerin beğenilerine sunulmuştur.

Ulubey Kanyonları
Dünya’nın ikinci büyük kanyonunu seyretmek için yüzey alanı yaklaşık 135 m² olan ile cam teras, ziyaretçilere eşsiz bir görsel şölen sunmaktadır. Ulubey Kanyonları; Uşak ilinin doğusundan başlayarak 72 km uzunluğa, 500 - 1000 m genişliğe, 100 - 150 m derinliğe sahip olup Banaz - Ulubey akarsuları boyunca uzanmaktadır. Kanyon bölgesinde 10 adet bungalov ev, fitness salonu, at harası, bisiklet yolu ve hobi bahçesi yapılmıştır. Sahip olduğu doğal güzellikler ile son dönemde cazibe merkezi olan bölgede konaklama yatırımları devam etmektedir.

Clandıras Köprüsü
Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü, Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Köprünün yanında Karahallı Elektrik Santrali vardır. Santralden boşaltılan su beton bir kanal ile köprünün yanından 17 metre yükseklikten dökülmektedir. Clandras Köprüsü ve çevresi bölge için önemli bir mesire yeridir.

Taşyaran Vadisi
Uşak il merkezine yaklaşık 50 km mesafede ve Uşak - İzmir karayolu üzerinde, Yenişehir Köyü’ne yakın bir mecrada bulunan doğa harikası Taşyaran Vadisi birçok fotoğraf sanatçısı ve doğa tutkunlarının uğrak mekânıdır. Taşyaran Vadisi göze hoş gelen yapısı ve suyun kayalarda oluşturduğu eşsiz şekillerle birçok doğasevere farklı bir deneyim yaşatmaktadır.

Blaundos Antik Kenti
Uşak iline 40 km mesafede, Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer alan Blaundos Antik Kenti, çevreye hakim, üç tarafı sarp dere ile çevrili yarımada görünümündeki stratejik bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Pepuza Antik Kenti
Clandıras Köprüsü’nün hemen yanı başından başlayıp, Banaz Çayı kenarından devam eden su kanalı, Pepuza Antik Kenti’ne doğru uzanmaktadır. Pepuza Kenti’ni tarihte önemli kılan, kayalara oyulmuş Montanist Manastırı’dır. Frigya topraklarında yer alan Pepuza’da Hristiyanlığın kayıp mezheplerinden biri olan Montanizm Tarikatı doğmuş ve İtalya’dan Kuzey Afrika’ya kadar yayılmıştır. Montanizm’in merkezi olan Pepuza Kenti, tarikat üyelerinin  de 400 yıl boyunca hac merkezi olmuştur.

Uşak, yıllık 36 milyon m² seramik üretimi ile sektörde % 17' lik paya sahiptir.

Köklü yapısı ve sektörde bilinilirliğine sahip Uşak ili, Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanında İhtisas Üniversitesi olarak seçilmesi ile seramik sektörüne yönelik de kalifiye personel yetiştirmeye başlamıştır.

Uşak ili, sektör için olmazsa olmaz, sanayideki doğalgaz altyapısı, yeterli kalifiye personeli ve kurulma aşamasındaki lojistik köyü ile yatırımcılara avantajlar sunmaktadır.

Uşak, tarihi kültürel mirasının yanı sıra, içinde bulunduğu coğrafyaya özgü doğal güzellikleriyle Hamamboğazı, Kayaağıl, Aksaz ve Örencik kaplıcaları ile sağlık turizmi açısından görülmeye ve keşfedilmeye değer bir ildir.

Hamamboğazı
Banaz İlçesine 7 km mesafede bulunan Hamamboğazı kaplıcaları Bakanlar Kurulunun 22.10.2004 tarih ve 2004/8328 sayılı Kararı ile turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bölgede 18 parselde toplam 901.248 m²’lik Turizm Tesis Alanı planlanmıştır. 57 °C ile 72 °C arasında termal su çıkan bölgenin suyu karaciğer, safra yolları, idrar yolu, romatizma, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Uşak Havaalanı’na ve Zafer Havalimanı’na yakın olması sebebiyle yerli ve yabancı turistleri bölgeye rahat çekebilecek bir merkez özelliği taşımaktadır. Sağlık ve SPA turizmi gibi farklı ve yüksek katma değerli turizm türlerinin gelişme potansiyelini olan Hamamboğazı’nda yapılacak otel yatırımlarıyla bölge önemli yatak sayısına kavuşacak ve bu durum termal turizm için bölgeye gelecek turistleri kültür, kongre, spor turizmi gibi farklı alanlara yönlendirmeyi mümkün kılacaktır. Hamamboğazı mevkiine konaklama tesisi yapılması için özel sektör tarafından çalışmalar devam etmektedir.

Kayaağıl Termal Tesisleri
Uşak Belediyesi’nce işletilen Kayaağıl termal tesislerinde SPA merkezi, yüzme havuzları bulunmakta olup apartlarda konaklama imkânı da sağlanmaktadır. Ortalama 47°C sıcaklıkta bulunan termal suyun, İstanbul Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tahlilleri sonucunda mineral ve sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu anlaşılmış olup deri hastalıklarından fiziksel rahatsızlıklara, psikolojik rahatsızlıklardan sporcu yaralanmalarına kadar birçok konuda şifalı olduğu ortaya çıkmıştır. Tesis aynı zamanda sahip olduğu doğal güzelliklerle birlikte dağ yürüyüşü, bisiklet sporu, kaya mezarları ziyareti gibi aktivite olanaklarıyla da kısa zamanda yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanmıştır.

Aksaz Kaplıcası
Ulubey ilçesine 25 km. mesafede Aksaz Çayı kenarındadır. Kaplıcanın suyu 39°C sıcaklıktadır. Konaklama tesisi bulunmamaktadır. Kaplıca suyu karaciğer, safra yolu, romatizma nevralji, nefrit, kırık ve çıkıklarla kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Örencik Kaplıcası
Konaklama tesisi bulunmamaktadır.

Uşak, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri arasında yer alan, bu bölgelerin iklim ve ekolojik özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. : Uşak ilinde 226.618 hektar tarım arazisi bulunmaktadır.  Tarım arazilerinin kullanımı açısından ilk sırada hububat ürünleri gelmektedir.

Uşak ilinde toplam tarım arazilerimizin % 8’i sulanmaktadır. Sulanabilir alanların sulamaya açılması durumunda bu oran % 28’e çıkacaktır. Bu durum tarımsal ürün miktarını önemli ölçüde arttıracaktır. Uşak’ ta örtü altı tarım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları giderek yaygınlaşmaktadır.

Uşak ili Türkiye'de üretilen nohut, tütün,  susam ve çörek otunun önemli kısmını karşılaşmaktadır. 

İstanbul Sanayi Odası’nın, 2022 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçlarına göre ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 7 beyaz et üretim firmasından 1’inin bulunduğu Uşak ilinde,  2021 yılı Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre 10,8 milyon adet et tavuğu bulunmaktadır. Ayrıca 406 bin küçükbaş ve 139 bin büyükbaş hayvan varlığı mevcuttur.