Uşak’ta İş Kurmak

Uşak, gelişim seviyelerine göre sıralanmış 6 bölge arasında 3. bölgede yer almakta ve oldukça yüksek miktarda yatırım teşviki sunmaktadır. Ayrıca, kentin avantajlı bir coğrafi konumu vardır. Uşak; İzmir, Denizli ve Manisa gibi sanayisi gelişmiş kentlere oldukça yakındır. Bu durum Uşak’ı hem yerel hem de uluslararası yatırımlar için cazip bir yer haline getirmektedir. İlde üç adet kurulmuş bir adette kurulum aşamasında organize sanayi bölgesi bulunmaktadır ve gelişmiş ulaşım ve altyapı tesisleri, sosyal ve kültürel aktiviteleri ile Uşak, yaşamak için güvenli ve huzurlu bir yer sunmaktadır.

Uşak ilinde Uşak OSB, Uşak Deri (Karma) OSB, Karahallı OSB ve altyapı çalışmaları devam eden Banaz OSB olmak üzere 4 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.

Yatırımlarınızı OSB dışında da gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, OSB içinde yatırım yaptığınız takdirde, OSB yönetimi tarafından sağlanan düşük işletme maliyetlerinden yararlanabilir ve yatırım teşviklerinden daha yüksek oranlarda yararlanabilirsiniz.

Uşak; özellikle deri ve tekstil, seramik ve beyaz et üretimi hususunda uzun ve kendine özgü bir geleneğe sahiptir ve bu alanlar Uşak sanayisinde en yaygın sektörlerdir. Katma değer, üretim değeri ve istihdam oranı açısından değerlendirildiğinde, tekstil ürünlerinin imalatı ilde başat konumda olmasının nedeni de yine bu köklü gelenektir. İlde mevcut olan diğer önemli sektörler ise, deri ve ilgili ürünlerin imalatı, gıda ürünlerinin imalatı ve diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatıdır.

Uşak OSB ve Uşak Deri (Karma) OSB’de elektrik, doğalgaz, su ve ulaşım hatları dâhil olmak üzere mevcut altyapı, yatırımlar için hazır ve elverişlidir, Karahallı OSB’nin ise doğalgaz hariç tüm altyapıları hazırdır. Banaz OSB’nin imar planı tamamlanmış olup altyapı çalışmalarının kısa süre içinde başlaması beklenmektedir.

Uşak demiryolu, karayolu ve havayolu taşımacılığında oldukça avantajlı konumdadır. Şehir merkezi ile ilçeler ve çevre bölgeler arasında çok şeritli karayolları bulunmaktadır. Uşak; İzmir, Denizli gibi büyük sanayi şehirlerine karayoluyla 2 saat, havayoluyla ise İstanbul'dan 45 dakika ve Avrupa'dan 3 saat uzaklıktadır. Uşak en yakın limana 200 km uzaklıktadır.

Uşak Üniversitesi’nde hâlihazırda 12 fakülte, 11 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul ve 3 enstitü faaliyet göstermektedir. Uşak Üniversitesi’nde hâlihazırda 14 fakülte, 11 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul ve 1 enstitü faaliyet göstermektedir.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde satın alma gücündeki farklılıkları belirlemek amacıyla hazırlanan Bölgesel Satın Alma Gücü Paritesine (2017) göre, Türkiye ortalaması 100 puanken TR33 Bölgesi’nin (Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak) puanı 98’dir. Bu değerlendirmeye göre, TR33 Bölgesindeki illerde yaşam nispeten ucuz, satın alma gücü ise yüksek Türkiye ortalamasının üstündedir.

Uşak’ta sağlanan sağlık hizmetlerinin oldukça kapsamlı ve iyi durumdadır. Uşak’ta, Uşak Üniversitesine bağlı bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, kâr amacı gütmeyen 2 Devlet Hastanesi, 1 Özel Hastane ve çeşitli klinikler, poliklinikler ve sağlık ocakları bulunmaktadır.

Uşak, işlerinizi hızlı bir şekilde yürütebileceğiniz ve zamanınızı sosyal aktiviteler için ayırabileceğiniz Ege bölgesinde yer alan küçük ve huzurlu bir şehirdir. Kafeleri, sinemaları, parkları, alışveriş merkezi ve hemen her ilçesinde düzenlenen çeşitli festivalleriyle, burada yaşamın tadını kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Yemyeşil doğası, şehrin hem sakinlerine hem de açık hava etkinlikleri yapmak isteyen ziyaretçilere sunduğu en çarpıcı özelliklerden biridir. Ayrıca Uşak ziyaret edilecek yerler açısından oldukça zengindir. 6000 yıllık tarihi geçmişi sayesinde, önceki medeniyetlerden kalan sayısız kültürel ve doğal varlığın kalıntıları Uşak’ı adeta kutsar ve tarihi sokaklarında yürürken geçmişin izlerini rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Uşak’ta, öğrencileri günümüz dünyasının gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmayı, öğrencilerin insan haklarına dayanan sosyal ve kültürel nitelikler edinmelerini ve fiziksel, zihinsel, ahlaki, manevi yönlerini geliştirmeyi amaçlayan, ilköğretim okulları, ortaokullar, liseler, mesleki ve teknik okullardan oluşmak üzere toplamda 300 tane okul bulunmaktadır. İlde ayrıca Uşak Üniversitesi bulunmaktadır. Bu üniversite, öğrencilerini bilimsel araştırma ve sosyal sorumluluk bilinci içinde çeşitli alanlarda mesleki niteliklere sahip olacakları şekilde yetiştirmektedir.