Çalışma İzni

 

Yabancıların Türkiye'de Çalışma İzni Almaları İçin Gereken Belgeler ve Başvuru Süreçleri

Çalışma izni, Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunup çalışmak isteyen her yabancının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurarak edinmesi gereken, yabancıya Türkiye'de çalışma ve ikamet hakkı veren bir belgedir. Çalışma izni olmayan bir yabancının Türkiye'de herhangi bir şekilde çalışması yasal değildir ve yaptırıma tabidir.


Çalışma izni Süreli, Süresiz ve Bağımsız olarak düzenlenebilmektedir.

Çalışma İzni Türleri

1.    Süreli Çalışma İzni

Çalışma izin başvurusu olumlu değerlendirilen yabancıya, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da kamu kurum veya kuruluşuna ait belirli bir iş yerinde veya bunların aynı iş kolundaki iş yerlerinde belirli bir işte çalışmak şartıyla, ilk başvuruda en fazla bir yıl süreli çalışma izni verilmektedir.


2.    Süresiz Çalışma İzni

Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilmektedir. Ancak, yabancının başvuru şartlarını taşıması yabancıya mutlak hak sağlamamaktadır.

Süresiz çalışma izni olan yabancı, özel kanunlardaki düzenlemeler hariç, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili mevzuat hükümlerine tabi olmak şartıyla, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmaktadır.


3.    Bağımsız Çalışma İzni

Çalışma İzni Başvuru Süreci
Çalışma izni başvuruları E-İzin sisteminden yapılmaktadır. (https://ecalismaizni.csgb.gov.tr/eizin) Bütün başvurularda yabancıların pasaport, fotoğraf ve iş sözleşmesi örneği gereklidir.

Çalışma İzni Başvurusunun Değerlendirilmesi

Usulüne uygun olarak tamamlanan başvuruların değerlendirilmesi, bilgi ve belgelerin tam olması kaydıyla 30 gün içinde tamamlanmaktadır. 30 günlük süre, başvurunun sistem üzerinden tamamlandığı veya ek bilgi ve belge talebi olması halinde talep edilen bilgi ve belgelerin sistem üzerinden yüklendiği tarihten itibaren başlamaktadır. 
Çalışma izni değerlendirme süreçlerine ilişkin detaylı bilgi için:
https://www.csgb.gov.tr/uigm/belgeler/izin-degerlendirme-sureci/