Gider Üzerinden Alınan Vergiler

 

1.    Katma Değer Vergisi (KDV)
 

Genel olarak uygulanan KDV oranları; %1, %10 ve %20’dir. Ticari, sınai, zirai ve bağımsız mesleki mal ve hizmetler; ithal edilerek ülkeye giriş yapan mal ve hizmetler ve diğer faaliyetler yoluyla oluşturulan mal ve hizmet teslimatlarının tümü KDV’ye tabidir.

2.    Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

 

Çeşitli vergi oranlarında ÖTV’ye tabi dört ana ürün grubu bulunmaktadır:

•    Petrol ürünleri, doğal gaz, makine yağları, çözücüler ve çözücü türevleri
•    Otomobiller ve diğer taşıtlar, motosikletler, uçaklar, helikopterler, yatlar
•    Tütün ve tütün ürünleri, alkollü içecekler
•    Lüks tüketim maddeleri
Her teslimatta uygulanan KDV’nin aksine, ÖTV sadece bir defaya mahsus olarak uygulanmaktadır.

 

3.    Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi
 

Bankacılık ve sigorta şirketleri tarafından yapılan işlemlerin KDV’den muaf tutulmasına devam edilse de bu işlemler Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi’ne tabidir. Bu vergi, kredi faizi gibi bankalar tarafından elde edilen gelirler için uygulanmaktadır. Vergi oranı genellikle %10 olmakla birlikte tüketici kredileri gibi bazı işlemlerde Temmuz 2023 itibarıyla %15’tir. Ayrıca, bankalararası mevduatlardan elde edilen faizler %1 gibi daha düşük bir oran üzerinden vergilendirilmektedir. Kambiyo satışlarına ise %0,2 vergi uygulanmaya başlanmıştır.
 

4.     Damga Vergisi

Damga vergisi; sözleşmeler, borç senetleri, sermaye iştirakleri, kredi mektupları, teminat mektupları, mali bildirimler ve bordrolar dâhil olmak üzere çeşitli dokümanlar için uygulanmaktadır. Damga vergisi, belge bedelinin %0,189 ile %0,948’i arasında değişen oranlarda tarh olunduğu gibi, bazı belgeler için maktu (önceden belirlenmiş bir bedel) olarak da tahsil edilmektedir.